close

Wat staat de wereldeconomie nu te wachten

Stel je voor dat er een orkaan op komst is, maar meteorologen weten niet of deze aan land zal komen als een intensiteit van categorie 2 of categorie 5. Op welk scenario moet je je voorbereiden?

Het probleem waarmee u wordt geconfronteerd, weerspiegelt de kosten om aan te nemen dat u een orkaan van categorie 5 bent terwijl het alleen een orkaan van categorie 2 is of omgekeerd. Het tweede scenario betreft doden en vernielingen die voorkomen hadden kunnen worden door evacuaties, goed voorziene onderkomens en preventieve sluitingen. Het eerste scenario brengt onnodige preventieve kosten met zich mee. In het geval van orkanen zijn we het er allemaal over eens dat het logischer is om voorzichtig te zijn om dezelfde reden dat het beter is om vijf minuten te vroeg aan te komen om een ​​trein te halen dan vijf minuten te laat.

In de meeste opkomende en ontwikkelingslanden veroorzaakt COVID-19 een economische orkaan. Het lijkt steeds meer op een categorie 5, maar de internationale gemeenschap en veel nationale regeringen hebben zich voorbereid op een tropische storm. Om mijn metaforen voort te zetten: dit is een recept voor een treinwrak.

Het begon niet zo. Op het epidemiologische front handelde de wereld snel: meer dan 80 landen legden tussen 9 maart en 2 april lockdowns op, sommige, zoals El Salvador, voordat ze hun eerste bevestigde zaak kregen. De strategie, in de metaforische termen van Tomás Pueyo, bestond erin het coronavirus aan te vallen met een ‘hamer’ (opsluiting) en er vervolgens mee te ‘dansen’, waarbij een veel minder streng beleid werd aangenomen dat de verspreiding ervan kan beheersen terwijl de terugkeer naar een schijnbare normaliteit.

admin

The author admin

Leave a Response