close

Manieren waarop technologie bedreigde diersoorten kan redden

Mensen zijn niet de enigen die profiteren van de snelle vooruitgang van technologie in de afgelopen jaren.

Hoewel als we aan technologie denken, het eerste dat in ons opkomt een smartphone is, een ongelooflijk snelle computer of zelfs een drone die boven ons hoofd vliegt en ons een pakket brengt, heeft technologische vooruitgang ook het leven van dieren op veel manieren verbeterd en is dat ook zo. helpen bij het redden van bedreigde diersoorten.

Het voorbeeld van Cambodja is er een van. Dit Aziatische land herbergt 16 wereldwijd met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de Aziatische olifant, tijgers of luipaarden, waarvan vele worden bedreigd door stroperij. Natuurbeschermers werken precies samen met een computerwetenschapper van Harvard University om een ​​einde te maken aan deze stroperij, die zoveel soorten met uitsterven bedreigt. Dit is slechts een van een groeiend aantal samenwerkingsverbanden waarin technologen en natuurbeschermers samenkomen om te vechten voor de bescherming van dieren in het wild op de planeet.

Initiatieven

SMART (Spatial Monitoring and Reporting Tool) is software, gemaakt door het Wereld Natuur Fonds, de Wildlife Conservation Society en de dierentuinen van Londen en Frankfurt. Deze tool is speciaal gemaakt om dieren zoals olifanten, neushoorns, sneeuwluipaarden en dolfijnen te beschermen. Het wordt momenteel op meer dan 2.000 locaties over de hele wereld gebruikt om dierpopulaties te volgen. Dankzij SMART is het mogelijk om gegevens over dieren, verboden activiteiten en beschermingsgroepen te verzamelen, analyseren en verzenden, waardoor rangers efficiënter kunnen reageren op dieren in nood en dieren in het wild kunnen beschermen die in uitgestrekte stukken land leven .

GPS-tracking was een van de eerste technologieën die onderzoekers hielpen bij het volgen en bestuderen van bedreigde diersoorten. En dat is het nog steeds. Met een GPS-tracker kunnen wetenschappers de locatiegegevens in realtime bekijken, de tracker ophalen en de gegevens downloaden. De Canadian Wildlife Federation gebruikte bijvoorbeeld GPS-technologie om lederschildpadden te volgen of radiotelemetrie om vleermuizen te volgen.

Het internet der dingen is ook een belangrijk hulpmiddel bij het redden van bedreigde diersoorten. Zonder verder te gaan, mogen we niet vergeten dat tweederde van de neushoorns met uitsterven wordt bedreigd door stropers die ze doden en hun hoorns oogsten vanwege hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen. IoT helpt natuurbeschermers deze dieren te beschermen, maar op een zeer creatieve manier. In plaats van individueel op de neushoorns te letten, worden kuddedieren zoals zebra’s en impala’s in de gaten gehouden. Er zijn er veel in het reservaat en stropers doen ze zelden iets aan.

admin

The author admin

Leave a Response