close

De bevriezing van de salarissen van ambtenaren verdeelt opnieuw de regering

De budgetten voor 2021 worden een echte puzzel midden in de economische en gezondheidscrisis. De leden van de regering botsen opnieuw in het openbaar vanwege de salarissen van de ambtenaren. Terwijl de ministers van Economie en Financiën, de hoogste verantwoordelijke voor de rekeningen, de deur openen om de loonsverhoging van de openbare arbeiders op te schorten, staat de Podemos-vleugel frontaal tegenover elkaar.

De zoveelste confrontatie tussen de leden van de regering belooft de eerdere gevechten die de ministers met een socialistische kaart en die van Podemos hebben gevoerd, klein te maken. Gewend aan de debatten die buiten de ministerraad worden uitgezonden, is het salaris van ambtenaren bijzonder delicaat. Ten eerste omdat het een maatschappelijk moeilijke maatregel is die meer dan twee miljoen ambtenaren treft. En ten tweede omdat het op een beslissend moment komt, wanneer de begrotingen voor 2021 moeten worden gestart en wanneer de waakzaamheid en eisen van de Europese Commissie maximaal zullen zijn voordat Europese hulp wordt uitgekeerd.

Om deze reden hebben de minister van Economische Zaken, Nadia Calviño, het zichtbare gezicht van de regering in Brussel, en de minister van Financiën, María Jesús Montero, de belangrijkste verantwoordelijke voor het aanpassen van de rekeningen, zich uitgesproken voor een rustige analyse van de mogelijke bevriezing van openbare lonen. “Het zal worden overwogen. Bij het nemen van beslissingen zal rekening worden gehouden met een groot aantal factoren”, zei Calviño. De vice-president zei gisteren dat de lage inflatie dit jaar ambtenaren in staat zal stellen hun koopkracht op peil te houden. “In de afgelopen jaren is er koopkrachtwinst geboekt bij de ambtenaren en gepensioneerden. Ze zijn hersteld na de crisis en vormen een zeer belangrijk inkomen als motor van de economie. Daar moet rekening mee worden gehouden, en dit jaar wordt gewezen op de inflatie. 0% “.

admin

The author admin

Leave a Response